zondag 2 maart 2008

Spreekbeurt over gitaren

De gitaar behoort tot de zogenaamde tokkelinstrumenten die samen met strijkinstrumenten en toetsinstrumenten tot de grote groep van snaarinstrumenten worden gerekend. Het is redelijk waarschijnlijk dat al in een verre oudheid een jager ontdekte dat zijn boog een zingend geluid maakte wanneer daar een pijl mee werd weggeschoten en hij er vervolgens mee ging experimenteren. Tegen het einde van de 14e eeuw is het instrument waarschijnlijk door de Arabieren naar Spanje gebracht. Dit instrument was een "viersnarige" gitaar. De eerste gitaren waren erg klein en bespannen met vier paar dubbele snaren.De Klankkast

Om uit te leggen hoe een klankkast van een gitaar werkt, moet je je voorstellen dat je in een grote kamer staat, en “HALLO” roept. Dan galmt het door de hele kamer rond. Wat je hoort is je eigen stem en de akoestiek van de kamer. Omdat de gitaar ook galmt noem je de gitaar ook wel een akoestisch instrument. Doordat je aan de snaar trekt gaan de snaren trillen en gaat de lucht in de klankkast ook bewegen, door deze beweging en trilling ontstaat het geluid. De kast versterkt het geluid en daardoor noem je de klankkast ook wel de versterker.

Er zijn ook elektrische gitaren. Deze hebben geen klankkast en zijn dus niet zo dik als een akoestische gitaar. Het geluid wordt dan ook niet versterkt door die klankkast, maar zij hebben een elektrische versterker nodig om geluid te maken. En een luidspreker.


De Gitaarmaat

Er zijn verschillende soorten gitaren. Het verschil in gitaarmaat komt omdat niet iedereen even groot is. Niemand heeft ook dezelfde maat schoenen. Schoenen worden gemeten in schoenmaat en een gitaar wordt gemeten in mensuren. Dat is ongeveer de afstand van het begin van de snaren tot het eind.
40 cm mensuur: leeftijd 4 en 5 jaar
44 cm mensuur: leeftijd 4 en 5 jaar
48 cm mensuur: leeftijd 5 en 6 jaar
53 cm mensuur: leeftijd 7 tot 9 jaar
57 cm mensuur: leeftijd 8 en 9 jaar
58 cm mensuur: leeftijd 9 en 10 jaar
62 cm mensuur: leeftijd vanaf 10 jaar
63 cm mensuur: leeftijd vanaf 10 jaar
65 cm mensuur: leeftijd vanaf 11 jaarSnarenVroeger werden gitaar-snaren gemaakt van dieren-ingewanden. Bijvoorbeeld van varkensdarmen. Tegenwoordig worden snaren voor moderne gitaren gemaakt van metaal of (organisch)carbon. Instrumenten gemaakt voor "stalen-snaren" bestaan meestal uit een legering van staal, nikkel en fosfor-brons. Klassieke en flamenco gitaren worden tegenwoordig besnaard met carbon-fibre of nylon snaren.


Gitaarspel opnemen


Over het algemeen worden elektrische gitaren vaak opgenomen met microfoons voor de speakerkasten. Het kan ook via een direct-input, maar veel gitaristen en studio-technici geven toch de voorkeur aan de sound die men krijgt bij het opnemen van de speaker-kast.


Akoestische gitaren worden opgenomen met 1, 2 of soms wel 3 microfoons. Er bestaan allerlei verschillende opname technieken voor elektrische gitaren. Een veel gebuikt voorbeeld is de X-Y opstelling van microfoons, omdat dit een mooi breed stereo beeld van de gitaar geeft.


Dit was mijn spreekbeurt over de gitaar. Als er nog vragen zijn, dan mogen jullie die hier stellen.


Op deze website vind je meer informatie over het opnemen van gitaren en andere instrumenten: http://www.studio.lemonsplace.com/Succes met je spreekbeurt over gitaren!

Geen opmerkingen: